A Bulldogsnak meg kell tanulnia győzni

Vereséggel kezdett az Újpest Bulldogs csapata a 2010-es divízió I-es magyar amerikai football bajnokság alapszakaszában. A Kutyák a Szolnok Soldiers ellen maradtak alul egyetlen ponttal. Az idegenbeli vereség után Coach Russ meglehetősen csalódott volt, de látott jeleket, melyek bizakodásra adhatnak okot.

Az április 24-i találkozót a szolnokiak pályabérlési gondjai miatt Jászberényben rendezték. A tavalyi rájátszásbeli mérkőzés visszavágójának (akkor a Soldiers 20-0-ra nyert) is tekinthető összecsapást mindkét csapat óvatosan kezdte, de az hamar kiderült, ezen a napon mindkét fél a futójátékára akar építeni. A szolnokiak már az első negyedben TD-t szereztek futásból, a sikeres extrapont után 7-0-ra vezetett a "hazai" csapat. A második negyed már a Bulldogsé volt, legalábbis ami a szerzett pontokat illeti: az irányító, Czuprik Zoltán futott be a célterületre. Az extrapont kísérletet a szolnokiak blokkolták, így a 7-6-os vezetés tudtában ők várhatták nyugodtabban a második félidőt.

A szünet után a harmadik negyedben a Bulldogs néhány sikeres passzal a szolnoki endzone közelébe ért, a remek mezőnypozíciót ismét Czuprik váltotta hat pontra, aki előtt ezúttal az offense fal nyitott utat, és a sikeres jutalomrúgással a Kutyák fordítottak, már ők vezettek 13-7-re. A Soldiers az utolsó negyedben azonban válaszolni tudott egy újabb touchdownnal, így a lefújáshoz közeledve visszavették a vezetést. A 14-13 a végeredmény is lett egyben, a Bulldogs tehát kikapott a szezon első meccsén.

Az újpestiek csalódott edzője, Russ A. Molzahn azonban látott biztató jeleket is a jászberényi mérkőzésen: "A Soldiers elleni mérkőzés megmutatta, hogy a Bulldogs sokat fejlődött 2009-es önmagához képest, de még hosszú út áll a csapat előtt. A győzelem egyfajta felfogás, ahogyan a vereség is. A legfontosabb dolog, hogy elsajátítsuk a győzni tudást"- értékelt az amerikai tréner.

"A legbosszantóbb az volt a Soldiers-meccsen, hogy egyes játékosokon azt láttam, hogy visszazuhantak a régi rossz felfogásukba, amint elhangzott a kezdő sípszó, mindent elfelejtettek, amit az elmúlt nyolc hónapban mondtam."

"A receiverek elejtették a labdákat, és nem reagáltak az automata passzokra. A running backek elmenekültek a blokkok elől, ráadásul bizonytalanul és lassan futottak. A támadó falemberek nem a playeknek megfelelő lábbal indultak, és nem tartották meg a blokkjaikat. Az irányító a nehéz dobásokat választotta, ahelyett, hogy a szabad elkapókhoz passzolt volna. A defense falemberek hátrafelé mozogtak, vagy nem ott mentek át, ahol az a feladatuk lett volna. A safety nem tudott blokkolni. A punt-visszahordó elejtette a labdát, pedig számtalanszor elmondtam, hogy hagyni kell a labdát, ha azt nem tudja biztosan megfogni. Aztán az offense falemberek keresztezték a lábukat a jutalomrúgásnál, ez pedig ostoba büntetést vont maga után. Mindez 14-13-as vereséghez vezetett"- elemezte posztonként játékosai teljesítményét Coach Russ.

"Pozitív dolog viszont, hogy a Bulldogs végig meccsben volt, ami 2009-ben nem volt jellemző a csapatra. Ez tehát előrelépést jelent. A defense-ből több játékos is nagyszerű munkát végzett. Az offense még dadog, de már ott van bennük a jó szereplés lehetősége. Ha minden a helyére kerül, a Bulldogs győztesek csapata lesz"- zárta pozitív felütéssel nyilatkozatát a coach.