Döntőben az Újpest Bulldogs

Szombathelyen rendezték a másodosztály első elődöntőjét, ahol a Crushers fogadta idegenben az Újpest Bulldogs csapatát.

A gyönyörű stadion kellően megalapozta a meccs hangulatát és a kilátogató nézőknek sem lehetett panaszuk, hiszen szoros és fordulatokban gazdag mérkőzést varázsolt a két csapat, melyen végül az újpestiek győztek 20:26-ra.

A két csapat korábban kétszer is találkozott egymással, egy divízió 2-es mérkőzés Bulldogs győzelmet, az Aréna Kupa újonc döntője pedig szombathelyi győzelmet hozott a korábbi években. Most a nagyobb téttel bíró hétvégi elődöntőre mindkét csapat 4-1-es mérleggel érkezettí így megkapták a csapatok a lehetőséget, hogy eldönthessék ki a jobb idén.

A Kutyák már a mérkőzés elején megmutatták a foguk fehérjét és egyértelművé tették, hogy ők bizony győzni jöttek Szombathelyre. A kick-offot követően azonnal visszaszerezték a labdát és egy 30 yardosElek Dávid elkapással indítottak. Az end zone előtt nem sokkal azonban, egy hiba miatt vissza kellett adniuk a támadás lehetőségét a szombathelyieknek.

A Crushers továbbra sem találta a mérkőzés ritmusát és három gyors próbálkozás után puntolni kényszerültek. A Bulldogs az ellenfél 45 yardos vonaláról jöhetett. Elek és Keszericze elkapásainak köszönhetően máris az end zone előtt találták magukat, végül Czuprik 3 yardos futása után ünnepelhették az első TD-t. Az extra pont a Bulldogs hagyományaihoz híven most is kimaradt, de a lehengerlő játékot mutató vendég együttes így is vezetett 0:6-ra, amit láthatóan nehezen emésztett meg a meglepődött hazai közönség.

A vendég touchdownt két gyors punt követte, így megint a Crushersé volt a lehetőség, hogy egyenlítsen. A Kutyák védőinek azonban más tervei voltak, előbb Grusz Péter osztott ki egy hatalmas sacket, majd Boros Balázs állította meg a támadást -5 yardon, újabb puntra kényszerítve ezzel a hazai csapatot.

A Bulldogs támadói jöhettek, akik továbbra is megállíthatatlannak bizonyultak. Keszericze egy 30 yardos elkapással, Szél Sándor egy 15 yardos futással vitte előre a labdát, végül Stetner Péter egy 30 yardos futással szakította át az end zone képzeletbeli vonalát. Ezúttal Deák Imre is eredményes volt az extra pont kísérletnél.

A lilák nem sokáig élvezhették a 13 pontos előnyt, hiszen hamar jött a válasz, a hazaiak egy 40 yardos futás révén megszerezték az első TD-jüket az elődöntőben.  Jöhetett a Bulldogok visszahordása, amivel Elek Dávid egészen az end zone-ig gyalogolt, de a bírók, a vendégek nagy bánatára nem adták meg a TD-t, mivel a játékos kilépett a pályáról. Így is remek pozícióból jöhetett a Bulldogs, és Stetner futásának köszönhetően sikerült újra bejuttatni a labdát az end zone-ba, 7:19-re módosítva ezzel az állást.

A Crushers tudta, hogy nem szabad annyiban hagyniuk és pontokat kell vinniük a félidő előtt ahhoz, hogy meccsben maradjanak. Egy védelmi hibának köszönhetően különösebb nehézségek nélkül jutottkl el a Kutyák célterületéhez, és egy 5 yardos futással sikerült is 6 pontos különbségre faragni a vendégek előnyét.

A Bulldogs támadhatott a nagyszünet előtt, de csak 30 másodpercük volt, hogy újra növelni tudják előnyüket. Két próbálkozásból nem sikerült érdemlegeset alkotni, végül harmadikra Czuprik passzából Elek Dávidnak a védők között szambázva sikerült elérnie a célterületig az első félidő utolsó másodpercében. A 70 yardos TD-nek köszönhetően, 13:26-tal vonulhatott az öltözőbe az újpesti alakulat.

A második félidőt a Crushers egy on side kick-el kezdte, ami az oldalvonalon kívül kötött ki, de a Kutyák nem tudtak mit kezdeni a lehetőséggel és egy fumble-t követően elvesztették a labdát. A védőkön volt a sor, hogy megállítsák a Crushers rohamait, de egy 55 yardos futás után ismét sikerült felzárkóznia a hazai együttesnek.

A lilák támadói hasonlóan folytatták a harmadik negyedet, mint ahogyan kezdték és úgy tűnt kezd kicsúszni a kezükből a mérkőzés. Visszakerült a labda a szombathelyiekhez, de ezúttal ők sem tudtak eredményesen haladni, legfőképpen Varga Zsolt sackjei és az ekkora már nagyon felpörgött védőegység miatt. A területszerzésért folyó harcból végül az újpesti csapat jött ki jobban és az ellenfél 20 yardjáról próbálkozhatott a negyedik játékrész elején.

Egy szabálytalanság miatt még közelebb kerültek a mérkőzés eldöntéséhez, egészen az end zone-tól két yardra tették le a bírók a labdát, azonban ezt sem sikerült a Bulldogsnak pontra váltania, mivel a második kísérletnél elvesztették a labdát.

A Crushers támadása hasonlóan végződött, mindössze 10 yardot tudtak megtenni és ők is eldobták maguktól a pontszerzés lehetőségét.

Pacuk László tanítványainak négy újabb kísérlet sem volt elég arra, hogy first downt és touchdownt érjenek el, így az utolsó percekben a szombathelyiek kezében volt a döntés.

Passzokkal és futásokkal egyaránt haladni tudtak a hazai támadók, míg a vendégek védői megálljt nem parancsoltak a vörös zóna kapujában. A célterülethez közel nem volt ellenszer a Kutyák elszánt védőire és negyedikre is sikerült megállítaniuk a Crusherst, Takács, Grusz és Balog közös erővel teperte le az addig két TD-t is szerző szombathelyi futó játékost, ezzel átadva a támadóknak a labdát.

A Bulldogs feladata már csak az volt, hogy egy first downt elérjenek, így Stetner szélső futása után már csak a térdelés maradt hátra miközben leperegtek a mérkőzés utolsó másodpecei is.

A Bulldogs az idei legkeményebb és izgalmakban gazdag mérkőzésén 20:26-ra tudott győzedelmeskedni, ezzel a Divízió II döntőjébe jutott.

A lilák játékosai közül többen örömkönnyekben törtek ki, hiszen jó pár éve vártak egy ilyen kaliberű sikerre. A döntőt július 17-én rendezik Dunaújvárosban és Pacuk László tanítványai izgalommal várják a most hétvégén megrendezésre kerülő találkozót, ahol eldől, hogy a Hurricanes vagy a Cowboys lesz-e az ellenfél a nagy fináléban.